Η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από την ανοσία της αγέλης

Οι αρχές θέλουν να επιτύχουν την ασυλία κατά του κορονοϊού το συντομότερο δυνατόν, ειδικά σε περιοχές που είναι δημοφιλείς για τους τουρίστες, αλλά ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων απέχει πολύ από αυτό το όριο, το οποίο πολλοί ειδικοί έθεσαν στο 70% του πληθυσμού.

Στην πραγματικότητα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο από τα μισά εκεί, με το 35,54% των κατοίκων της, ή 3.873.388 άτομα, είτε να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είτε να κλείσουν ραντεβού για το δεύτερο και τελευταίο τους πλάνο (ή πρώτο και μόνο εάν εμβολιάστηκαν με το Εμβόλιο Johnson & Johnson). Και εάν τα δεδομένα δείχνουν ότι σε κάθε ηλικιακή κατηγορία άνω των 60, οι αριθμοί υπερβαίνουν το 70%, αυτό εξακολουθεί να είναι χαμηλό για άτομα που είναι πιο ευάλωτα στον ιό. Οι ομάδες ηλικίας 80-84 και 85 ετών και άνω δείχνουν ότι το 71% σε καθένα είτε έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό είτε έχει κλείσει ραντεβού, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν τρεις στους 10 στις πιο ευάλωτες ομάδες είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι.

Η κυβέρνηση στοχεύει τώρα στην υψηλότερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη τουριστικών προορισμών, ειδικά όταν ο σκεπτικισμός είναι ο υψηλότερος. Για το σκοπό αυτό, οι ανώτεροι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας επισκέφθηκαν το νησί της Κρήτης, όπου οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν απότομα μετά τις 15 Ιουλίου.

Το να πείσουμε τους σκεπτικιστές είναι ένα καθήκον, που ίσως είναι πέρα από την εξουσία της κυβέρνησης. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που ζουν σε απομονωμένες περιοχές ή περιορίζονται στα σπίτια τους, πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι. Οι εμβολιασμοί στο σπίτι, και όχι τα καθορισμένα κέντρα, σύντομα θα γίνουν προτεραιότητα των αρχών.

Στο άλλο άκρο της ηλικιακής κλίμακας, το διαδικτυακό σύστημα κρατήσεων εμβολιασμού θα διατεθεί σύντομα σε εφήβους ηλικίας 15-18 ετών και οι ειδικοί συζητούν εάν θα διατεθούν εμβόλια σε νέους κάτω των 15 ετών.

Ενώ οι νέοι εμφανίζουν λίγα από τα σοβαρά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, μπορούν ακόμη να εξαπλώσουν την ασθένεια και έχει αποδειχθεί ότι οι πρόσφατα επικρατούσες μεταλλάξεις της νόσου, ειδικά η Delta, που προέρχεται από την Ινδία, είναι πολύ πιο εύκολα μεταδοτικές από την αρχική της Wuhan.