Προσιτή στέγαση για νέους

Η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν τύπο για την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων (ΕΤΑΔ) ως στέγαση για νεαρά ζευγάρια με χαμηλά εισοδήματα.

Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της σύνταξης, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης στην πολιτική της για την υποστήριξη των νέων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο στην κεντρική ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η στέγαση αποτελεί το κύριο πρόβλημα για τους νέους που, όπως δείχνουν οι έρευνες, αναγκάζονται να συνεχίσουν να ζουν στο σπίτι με τους γονείς τους στα 30 τους. Αξιοποιώντας στο έπακρο τα ακίνητα που διαθέτει η ETAD, το κράτος σκοπεύει να προσφέρει φθηνότερες, ποιοτικές λύσεις για όσους ξεκινούν από την ενήλικη ζωή τους.

Η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τους νέους που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση επιδοτούμενων κατοικιών καθώς και άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο, μεταξύ των οποίων η κατάργηση των φόρων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για άτομα έως 29 ετών και η επιδότηση ενός νέου απασχόληση για τα πρώτα τρία χρόνια. Θα ακολουθήσουν περισσότερα μέτρα, καθώς η κυβέρνηση θέτει αυτήν την ηλικιακή ομάδα στο επίκεντρο της προσοχής της.

Εκτός από τους νέους, η κυβέρνηση διατηρεί επίσης μερικά από τα άλλα σχέδιά της προς το παρόν. η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που αναμένεται να δημιουργηθεί, κυρίως χάρη στην απρόβλεπτη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Εάν υπάρχει επαρκές δημοσιονομικό περιθώριο, τα επόμενα μέτρα θα αφορούν την επέκταση της αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους και θα καταστήσουν μόνιμα τα προσωρινά μέτρα μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Άλλα θέματα στα οποία η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί τους επόμενους μήνες είναι τρόποι αύξησης των μισθών και περιορισμού της ανεργίας - και τα δύο θέματα που αφορούν επίσης τους νέους.

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να ανησυχεί για τις αυξήσεις των επιτοκίων ενέργειας, αλλά βλέπει την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ως προσωρινό φαινόμενο.