Θα δοθεί πράσινο φως στους παιδίατρους για τον εμβολιασμό παιδιών 12-17 ετών

Σε μια προσπάθεια να ενταχθούν περισσότεροι γονείς στον εμβολιασμό των παιδιών τους και να περιοριστεί η ταχεία εξάπλωση της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Delta του νέου κορονοϊού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιτρέψει στους παιδίατρους τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό ιατρείο για τη χορήγηση εμβολίων Covid-19 σε παιδιά 12-17 ετών.

Η επίσημη απόφαση που ανοίγει το δρόμο για τα παιδιά να εμβολιαστούν από το γιατρό τους και όχι σε κόμβο ή νοσοκομείο θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, αφού οριστικοποιηθούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, δήλωσε η κυβέρνηση μετά από μια συνάντηση που συγκλήθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του.

«Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των σχολείων και πιστεύω ότι είναι η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσουμε μια μεγάλη νέα προσπάθεια για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού μεταξύ ανηλίκων», είπε ο Μητσοτάκης στους αξιωματούχους στη συνάντηση.

«Επειδή οι παιδίατροι παίζουν συχνά το ρόλο του οικογενειακού γιατρού για πολλές ελληνικές οικογένειες, θα ερωτηθούν αν τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι, επομένως η υποστήριξή τους είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Ελλάδας.

Τα εμβολιασμένα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών μπορούν να διαδραματίσουν «καταλυτικό ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας» και να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν μια υγιή κοινωνική ζωή, πρόσθεσε ο ειδικός των λοιμωδών νόσων Σωτήρης Τσιόδρας, ένα από τα κορυφαία μέλη της επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πολιτική Covid.

Ο Τσιόδρας είπε επίσης ότι οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι σχεδόν το 100% όλων των νέων λοιμώξεων στην Ελλάδα οφείλονται στην παραλλαγή Delta του νέου κορονοϊού, καθιστώντας τον εμβολιασμό ανηλίκων ακόμη πιο επιτακτικό.

"Η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Delta αφορά και τα παιδιά μας, γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στα σχολεία", είπε, σημειώνοντας ότι τρία από τα επτά παιδιά του- εκείνα των 12 ετών 17 - έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού.

Περιγράφοντας όλα τα εμβόλια ως το «μεγαλύτερο δώρο που έχει δώσει ποτέ η επιστήμη στην ανθρωπότητα», ο πρωθυπουργός συνέστησε επίσης στους υπαλλήλους να «υπενθυμίσουν στους ανθρώπους ως μέρος του γενικού δημόσιου λόγου μας ότι καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν επέκτεινε τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου όπως το εμβόλιο».